Noslēdzot 2021. gadu
29. decembris, 2021 pl. 11:54
"Dzīvības ēdiens” ir žēlsirdības misija, kas palīdz un atbalstīt tos, kam palīdzība nepieciešama visvairāk. "Dzīvības ēdiens”labdarības virtuve Latvijā darbojas jau kopš 1990.gada. Galvenā "Dzīvības ēdiena” krīzes virtuve atrodas K. Barona ielā 56. Papildus misijai ir vairākas citas pārtikas izdales vietas Rīgā un ārpus tās.
Pateicoties Rīgas domes Labklājības Departamenta, Eiropas Atbalsta Fonda vistrūcīgākajām personām, Borisa un Ināras Teterevu fonda, pārtikas izplatītāju un ražotāju "Maxima", "Orkla" un citu atbalstam un palīdzībai, misijai ir iespēja nodrošināt simtiem trūcīgo ar karstu pilnvērtīgu ēdienu, ko katru dienu gatavo misijas brīvprātīgie pavāri. Trūcīgajiem tiek izdalītas arī higiēnas preces – zobu pastas, ziepes u.c.
Novembrī misijas galvenaja virtuvē K.Barona ielā 56 tika izdalītas 6642 siltā ēdiena porcijas. Novembra beigās misija Food for Life labdarības virtuves apmeklētāju vidū veica sociālo aptauju, lai veiktu prognozi šai ziemai. Apmeklētāju skaitam augot centāmie saprast kam gatavoties decembrī un janvārī. Mēs nolēmām veikt aptauju trīs kategorijās: pēc apmeklējumu biežuma, pēc vecuma kategorijas un ģimenes stāvokļa.
Apkopojot aptaujas rezultātus, noskaidrojām, ka 75% apmeklētāju ir tie, kuri labdarības virtuvi apmeklē 7 reizes nedēļā, 15% ir tie, kas virtuvi apmeklē līdz 5 reizēm nedēļā un 10% ir apmeklētāji, kas apmeklē virtuvi 1-2 reizes nedēļā.
Aptaujas rezultāti pēc vecuma kategorijas un ģimenes stāvokļa: 55% ir cilvēki, kas jaunāki par 50 gadiem, 30% ir vecāki par 50 gadiem, bet 15% ir jaunieši, kas jaunāki par 40 gadiem.
65% ir vientuļi cilvēki, 35% ir ģimenes cilvēki ar bērniem. 15% no misijas apmeklētājiem ir invalīdi.
Pašreizējaja grūtajā laikā, kad valstī valda krīze, aug cenas pārtikai, naktsmītnei u.c., arvien vairāk tiek novērtētas cilvēciskās attiecības, laipnība, neieinteresētība. Dažreiz arī vienkārša saruna ir ļoti svarīga. Kamēr cilvēkam klājas labi, viņš parasti nedomā par to, ka katrs no mums jebkurā brīdī var nonākt bezdarbnieka, bezpajumtnieka vai invalīda stāvoklī. Tāpēc nekad nevajadzētu aizmirst par vissvarīgākajām dzīves vērtībām.
Kāda labdarības virtuves Pārtika dzīvībai apmeklētāja, kultūras darbiniece no Rīgas apkaimes, pēc viesošanās mūsu virtuvē dalījās emocijās: “Man vērtība ir tas, ka par mani misijā kāds domā un mani GAIDA. Viņi domā par produktiem. Pavārs atnāk agri no rīta un gatavo tev putru. Katru reizi šī putra tiek pagatavota citādāk - citreiz ar dārzeņiem, citreiz ar augļiem. Gatavošana notiek ar pienu. Putras ir dažādas – griķi, rīsi, auzu pārslas. Svarīga ir attieksme, ar kādu tu šo putru liec savā traukā. Vērtīgi ir tas, ka neviens nejautā, kāpēc tev šodien vajadzīga šī karstā putra un maizes gabals. Vērtīgi ir tas, ka šāda attieksme atgriež ticību cilvēkiem. Es saprotu, ka ir cilvēki, kuriem TICĪBA ir dzīves būtība. Un šī izpratne dod spēku pārdzīvot savu nelaimi."